Новини от Пловдив » Важно » Екатерина Костова: Отговорността да научим децата да четат е обща
Важно Градът Книги Култура Мнения Пловдив Пловдив Важно

Екатерина Костова: Отговорността да научим децата да четат е обща

Екатерина Костова с организатора на фестивала "Пловдив чете" Гери Георгиева

„Отговорността да научим децата да четат и да обичат книгите е наша, обща. Тя не е само на учителите или на писателите. Обща е“, каза в Пловдив известният писател и журналист Екатерина Костова, която представи своя нов роман „Време. Кръв. Пясък.“ в рамките на програмата на литературния фестивал „Пловдив чете“.

В разговор за романа с Ина Иванова

На въпрос от многобройната публика за ролята на примера и влиянието на литературата сред младите хора, Екатерина Костова отговори така:

„Аз много искам, винаги съм си мечтала, книгите, които пишат българските автори, да стигат до младите хора. Да стигат до повече четящи младежи в гимназиите. Защото някъде там успяваме да направим нещо като послание. 

С пиара на пловдивската култура Катрин Гутман

И едно дете да хване това, да го улови това послание, има смисъл. Защото то е като снежна топка. Това послание, след това ще се завърти и така. И в този смисъл учителите, не само преподавателите в университетите, а и учителите в малките класове, още от началното училище, които учат децата да обичат книгите, да обичат историите, да обичат литературата.

С доц. Младен Влашки

След това и другите учители. Тя, отговорността, е наша, обща. Благодаря на фестивала! Този формат на „Пловдив чете“ прави точно това. Поклон за това, че толкова години вече продължава не просто да се случва, за да е в културния календар на Пловдив, а прави културния календар на Пловдив четящ. 

С „Пловдив чете“ и Гери Георгиева

И разширява толкова много ветрилото си с все повече хора. Това е обща отговорност. Не мисля, че е само на писателите или само на учителите. 

С художника Юли Шумарев

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...