Новини от Пловдив » Суматоха » Учени поставят миниатюрни „раници“ на редки бръмбари, за да изследват движенията им
Суматоха

Учени поставят миниатюрни „раници“ на редки бръмбари, за да изследват движенията им

Учени са поставили миниатюрни „раници“ на редки бръмбари, обитаващи фрагменти от тропически гори във Великобритания, за да запишат движенията им в рамките на изследване, което може подпомогне усилията за опазването им, предаде Пи Ей Мидия/ДПА.

Авторите му от университета на Ексетър работят съвместно с организацията „Удланд Тръст“ (Woodland Trust), за да изследват синия земен бръмбар, обитаващ югозападната част на страната. В Англия насекомото е рядкост и за него се знае малко.

Екипът е поставил деликатно радио тракери, които приличат на малки раници, на 36 насекоми, за да записва всекидневното им движение в различни гори в Дартмур.

Изследователите са установили, че някои бръмбари са по-бързи и по-дръзки търсачи на храна в сравнение други, като някои остават навън в продължение на няколко дни, преди да се върнат в убежището си (базата).

Един от тях, с номер P9 – също като Роналдо, се е оказал истински атлет и всяка нощ е изминавал големи разстояния в гората в търсене на храна и партньорки, което в увеличен мащаб се равнява на няколко километра.

Учените смятат, че изследването дава важна представа за това как „Удланд Тръст“ и други подобни организации могат да защитят и възстановят подобни редки местообитания в условията на климатични промени.

„Сините земни бръмбари са един от най-големите и най-редки видове земни бръмбари във Великобритания с много ограничено разпространение, най-вече в Дартмур“, казва ръководителят на екипа Ник Ройл.

Ученият казва, че по-доброто познаване на насекомото ще доведе до разработването на по-успешни практики за опазването на популациите му, които понастоящем са силно фрагментирани.

Бръмбарите са активни само няколко месеца в годината през топлите и влажни вечери в края на пролетта и началото на лятото, за да се хранят с охлюви и да търсят партньори.

Изследователите са установили още, че тези насекоми предпочитат да стоят далеч от външната граница на горските си местообитания, като индивидите почиват през деня в мъхести дънери или в цепнатини на дървета в сенчести части на гората.

„Данните от проекта ще ни помогнат да вземем важни решения за това как да управляваме нашите ценни тропически гори. Сините бръмбари са важен показател за здравето им тук, в югозападната част на страната, така че можем да разберем от какво точно се нуждаят, за да се развиват и да се заселват отново“, казват на свой ред от организацията „Удланд Тръст“

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...