Новини от Пловдив » Бизнес » Екология » Авария замърси морето край Албена
България Важно Екология Посоки Туризъм

Авария замърси морето край Албена

Албена
Албена Снимката е илюстративна

Регионалната здравна инспекция – Добрич (РЗИ) предупреждава гражданите за временно замърсяване на морската вода в района на аварията, възникнала в Пречиствателна станция за отпадни води „Албена“ (ПСОВ „Албена“), съобщиха от инспекцията.

По информация на БТА аварията на колектора е станала още на 4 юни, когато „Водоснабдяване и канализация – Добрич“ АД е уведомила Регионалната инспекция по околната среда и водите – Варна (РИОСВ), че е нарушена целостта на тръбопровод в прибойната зона на плажа.

Тръбопроводът е част от колектора за заустване на пречистени отпадъчни води от ПСОВ „Албена“ в Черно море, като на 17 юни се установява, че участък с дължина приблизително 85 м от колектора е отнесен в морето, като са открити и извадени пет тръби.

Инспекцията допълва, че тя е уведомена днес за инцидента от Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР), която е изпратила писмо.

Във връзка с това от РЗИ препоръчват хората да избягват къпането в морето заради излагане на замърсяване. Също инспекцията смята, че има вероятност да настъпи потенциален риск за здравето на населението при къпането в морската вода.

Извършен е насочен здравен контрол от служители, придружен с пробонабиране, направено на 21 юни, като са взети проби води както от района на аварията – „Кранево-централен“, така и от съседните на аварията зони за къпане – „Албена“ и „Кранево-юг“ за изследване по следните микробиологични показатели: „ешерихия коли“, „чревни ентерококи“, „салмонела“ и „холерни вибриони“ (НАГ). Освен днешното пробонабиране е планирано и извънредно вземане на проби и на 23 юни.

Инспекцията е изпратила и уведомителни писма до концесионерите/наемателите на съответните плажове, с препоръка да се ограничи максимално ползването на водата в този район за къпане.

При получаване на резултатите от взетите проби води, допълнително ще се информира населението за съответствието им с изискванията на Наредба № 5 от 30 май 2008 г. за управление на качеството на водите за къпане, както и за предприетите на тяхно основание мерки.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...