Новини от Пловдив » Бизнес » Туризъм » Фестивалът на лавандулата в Чирпан започна с пъстро шествие
Агро България Важно Общество Туризъм

Фестивалът на лавандулата в Чирпан започна с пъстро шествие

В Чирпан откриха Международния фестивал на лавандулата под патронажа на министерствата на културата и туризма Общината за трета поредна година презентира културата, бита и кулинарията чрез красивата и ароматна лавандула.

„Тъй като министерството на туризма застана плътно до нас и ни помага в това начинание, ние показваме заедно и с министерството на културата, че Чирпан е Яворов, Чирпан е вино, Чирпан е много култура, поезия, изобразително изкуство и правим всичко възможно да го популяризираме“, каза кметът Ивайло Крачолов при откриването на Международния фестивал на лавандулата. Той благодари на екипа си вложил много усилия в организацията от всеки детайл до саунда на сцената, важни за посрещането на гостите за празника.

„Несъмнено, с богатото си културно-историческо наследство и традиции в развитието на културен и фестивален туризъм, Чирпан се утвърждава като едно от местата на картата на България, които благодарение на прекрасните лавандулови полета привличат ежегодно хиляди туристи“, каза зам.-министърът на туризма Павлин Петров. Той прочете поздравителния адрес на министъра Евтим Милошев, който пожела на жителите и гостите на фестивала да запазят своя висок дух и съхранявайки автентичните местни обичаи и фолклор, да продължат успешно да развиват града като разпознаваема и притегателна туристическа дестинация.

Областния управител на Стара Загора Ива Радева поздрави организатори и участници „с уникалния празник, популярен не само в България, а и в чужбина, освен че популяризира града, дава още една причина да се гордеете, че живеете в Чирпан, поздравявам Община Чирпан за хубавата организация“. Международния фестивал на лавандулата приветства с празнично шествие представителите на държавни и общински институции, гости от Италия, Армения и Индия, туристи от различни краища на България и света, народни представители от 50НС, кметове, общински съветници и членове на РАО „Тракия“ и други.

В дефилето, водено от чирпанските кукери, участваха с фестивални костюми деца и възрастни от детски и учебни заведения, читалища и социални центрове, гости от София, Ботевград, Карлово, международни танцови школи и други. Концертът на Ансамбъл „Тракия“, който 50 години представя съвременно изкуство от всички етнографски области с дълбоките корени на българския фолклор, обреди и легенди, възхити публиката в първия ден от празниците в Чирпан. Тази вечер от 19 часа организаторите представят Миро, Пламен Бонев (De La Bona) и DJ Mascota, а утре вечер на сцената ще имат фестивална изява Васил Петров и Държавна опера – Стара Загора. В програмата са включени изложби, срещи-разговори, туристически пътеки, базари на занаятите, фермерите и изкуствата, кулинарни алеи, фото будка и 360° видео спомен в лавандулата, спектакли и събития за деца, винени дегустации и посещения на винарни и дестилерии, уроци по индийски танци, йога, паневритмия и т.н.

Успех на участниците във фестивалното издание и на лавандулопроизводителите пожела и земеделският министър д-р Георги Тахов. „ Производството на лавандула е ключов сектор в земеделието, който се развива с бързи темпове и има значителни перспективи за бъдеще. През последните години площите с лавандула в България значително нараснаха, достигайки до 12 650 хектара. Вашите постижения са ярък пример за това как с ясна визия за развитие, силна мотивация и увереност в успеха може да се постигне значимо удовлетворение и признание“, написа д-р Тахов.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...