Новини от Пловдив » Важно » Борисов пред Радев: Излиза, че на практика няма как да се състави правителство
България Важно Избори 2024 Политика

Борисов пред Радев: Излиза, че на практика няма как да се състави правителство

Изминаха две седмици от изборите, които ви отредиха статута на първа политическа сила. Този резултат ви натовари със задачата за сформиране на мнозинство и правителсво. Предстои да ви връча проучвателният мандат. Това каза президентът на консултациите с ГЕРБ-СДС. Румен Радев даде ход на първата конституционна процедура преди връчването на мандатите за съставяне на кабинет със среща с победителя на изборите. На разговорите при държавния глава дойдоха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, Томислав Дончев и Делян Добрев.

По думите на държавния глава продължават да се търсят отговорите на редица въпроси. Според Радев един от основните е защо българите масово не излязоха да гласуват и поиска отговор какъв е ходът на преговорите с другите парламентарно представени партии и как се оценява от ГЕРБ възможността за съставяне на устойчиво правителство.

Бойко Борисов заяви, че ниската избирателна активност е нещо, което притеснява всички. „Това усещане за състезание между партиите достига своят връх“, каза той.

„Резултатите на ГЕРБ са добри, преднината ни беше 11%. Партиите не могат да излязат от предизборната си реторика. Всички се държат сякаш предстоят избори, а не да се състави правителство. Последните и предпоследните поставят условия и червени линии“, не скри разочарованието си от политическите партии Бойко Борисов.

По думите му демокрацията подрежда партиите по волята на народа. „Сега излиза, че на практика няма как да се състави правителство. Избирателите на ГЕРБ-СДС не искат ГЕРБ да побеждава, а да получават Денков или експерти – не искат друг да ни представлява. Не искат предпоследният да казва какво да става. Не виждам как може да се случи нещо с друг, освен с първия мандат. Ще положим още усилия, но ИТН вече казаха, че с първия и втория мандат не може. Трябва да се мисли за 4-годишно управление и да се състави правителство. Чувам само заклинания и кой колко е велик“, коментира лидерът на ГЕРБ.

От партията на Бойко Борисов вече обявиха, че за тях възможен вариант за управление е експертно правителство, но с министър-председател и министри на отбраната и външните работи от ГЕРБ.

В 11.00 часа президентът ще приеме представители на парламентарната група на „Движението за права и свободи“. От 14.00 часа Румен Радев ще се срещне с представители на парламентарната група на „Продължаваме Промяната-Демократична България“.

След приключването на консултациите на ход е връчването на първия мандат, а ако той е неуспешен се преминава към втори и трети./ПловдивПрес

 

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...