Новини от Пловдив » България » ДПС при Радев: Най-нормално е да бъде подкрепен мандатът на победителя
България Важно Избори 2024 Политика

ДПС при Радев: Най-нормално е да бъде подкрепен мандатът на победителя

ДПС съзнава своята отговорност за съставяне на редовен кабинет. Това заяви Йордан Цонев в началото на консултациите за съставяне на кабинет при президента Румен Радев. От ДПС разчитат на президента да бъде медиатор между партиите за съставяне на редовно правителство.

Президентът Радев попита ДПС как оценяват перспективите за съставяне на кабинет в 50-ото НС. „Съгласно Конституцията при неуспех на първия проучвателен мандат, вторият идва задължително при вас. Имате ли вече някакви идеи за реализацията му? Имате ли набелязани приоритети?“, попита държавният глава. Той отново поиска да знае дали партията си е направила извода защо българите масово не излязоха да гласуват на изборите.

„Въпросът за ниската избирателна активност е важен и би могъл да бъде изходна точка за нашето поведение. Ние казахме ясно, че ниската избирателна активност говори за нарушено доверие към политическите субекти и към политическия процес в страната. Това се дължи на факта, че в страната политическите сили в последните години отдалечават дневния ред на хората от дневния ред на институциите. Нашият прочит на изборните резултати включва и друго – хората категорично не искат нови избори, а да има редовен кабинет и мнозинство, което да решава проблемите“, обясни зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев. Според партията , за да бъдат решени проблемите на българските граждани, трябва да има  пълен мандат на следващото правителство.

„ДПС съзнава своята отговорност за съставяне на редовен кабинет, подкрепяме стабилно мнозинстнство. Най-нормалното нещо е да бъде подкрепен мандатът на победителите.  И гласувалите, и негласувалите казаха едно и също – доверието е ниско, но не искат избори. Най-логично е да бъде подкрепен мандатът на победителя в тези избори.“, повтори Цонев.

Според него по-малките партии зават заявка да сглобят кабинет с техен мандат,  но това отново ще зависи от първите две политически  сили. той призова партиите да загърбят политическото и партийното его. „Ние много разчитаме на Вас, г-н президент и на Вашия авторитет в този процес да убедите политическите сили . Нашите очаквания от Вас са, както винаги, да бъдете медиатор между партиите за съставяне на правителство. Дъдете на висотата на тази отговорност и да се опитате да ги уверите, че трябва да излезем с решение от тази ситуация“, завърши Йордан Цонев..

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...