Новини от Пловдив » Важно » Екатерина Попова от Руската гимназия – лауреат на олимпиадата по италиански и първенец на конкурси
Важно Градът Образование Общество Пловдив

Екатерина Попова от Руската гимназия – лауреат на олимпиадата по италиански и първенец на конкурси

Екатерина Попова
  • Зрелостничката обича да пише разкази и стихотворения на български и италиански
  • За да се изкачиш по стълбата на успеха, трябва да си последователен, да имаш силна воля и да полагаш много труд, казва пловдивчанката

 

Галина ГЕОРГИЕВА


С Почетния плакет на ЕГ „Иван Вазов“ преди дни бяха наградени Екатерина Попова, Кристела Кюлевчиева, Георги Тетимов и Владимир Китанов. Четиримата зрелостници завършват с отличен 6.00 средното си образование, имат шестици на матурите и са лауреати от национални олимпиади. ПловдивПрес ще разкаже за дванадесетокласниците, с които Руската гимназия в Пловдив се гордее.

Почетния плакет на ЕГ „Иван Вазов“ за Екатерина Попова, Кристела Кюлевчиева, Георги Тетимов и Владимир Китанов

Екатерина Попова е интелигентна, начетена, поставя си високи цели и знае как да ги постигне. Тя е първенец по италиански език в цялата страна и завоюва званието „лауреат“. Със своите успехи носи гордост не само за учителите и родителите си, но успява да прослави града на тепетата.

До 7. клас учи в ОУ „Алеко Константинов“, където изучава руски. Любовта към езика на Пушкин и Толстой и към руската култура и литература наследява от родителите си, които са инженери. Баща й в свободното си време се занимава с преводи на книги от руски на български и е логично Екатерина след 7. клас да избере ЕГ „Иван Вазов“.

„Имах желание да уча италиански и ме приеха в такава паралелка. Бях в шести клас, когато родителите ми ме заведоха в Италия, останах впечатлена от културата, историята и музиката, а езикът е много благозвучен и ми допадна“, споделя зрелостничката.

Екатерина в деня на дипломирането

За нея петте години в Руската гимназия са изпълнени с предизвикателства, много положен труд, натрупани знания и приятелства, които се надява да останат за цял живот. „Благодарна съм на преподавателите, от които получихме не само знания, но и голяма подкрепа. През цялото време ни даваха ценни житейски уроци. Много силна връзка изградих с Илияна Василева и Румяна Златева, които ни преподаваха италиански в 8. и 11. клас, и с Гергана Георгиева – учителката ми по руски в 11. и 12. клас. Накараха ме да заобичам предметите и с желание влизах в часовете“, разказва Екатерина Попова.

Всяка година се явява на олимпиада по италиански език, а на националния кръг е сред първите 10 най-добри в страната. В 11. и клас постига много по-големи успехи, успява да пребори сериозна конкуренция и заема трето място. В 12. клас вече е втора в страната и получава званието „лауреат“, което се равнява на оценка 6.00 при кандидатстване във всички висши учебни заведения у нас. През годините прибавя още много постижения. В 8.клас придобива сертификат за владеене на руски език на ниво B2, а две години по-късно и сертификат за владеене на италиански език ниво B2.

Част от наградите и сертификатите на Екатерина, спечелени през годините

В 11. клас участва в конкурса по превод „Трансформации“ на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и печели две първи места – за превод на проза от италиански на български и от руски на български. Придобива сертификат за владеене на английски език Cambridge ниво C2. В 12. клас заема второ място на конкурса за есе на италиански език, организиран от TELUS International Bulgaria, получава награда на журито за креативност от конкурса за разказ на италиански, организиран отново от TELUS International Bulgaria. Заема първо място с превод от италиански на български в конкурса по превод „Трансформации“ и участва във видиопроект, организиран от руско училище в град Казан.

За националния кръг на олимпиадата по италиански език, където става лауреат, Екатерина разказва, че конкуренцията е била доста голяма. „ Ние сме ученици от цяла България, които се състезаваме за първите места. Отделно са възпитаниците на Италианския лицей в София, където езикът започва да се учи още във втори клас, освен това има много деца с италиански фамилии и корени. Определено състезанието е доста оспорвано, а от година на година се повишава трудността. Затова съм безкрайно доволна, че съм една от най-добрите и станах лауреат. Това е награда за упорития труд, който полагах през всички години в Руската гимназия“, благодарна е Екатерина. Зрелостничката обича да пише разкази и стихотворения на български и италиански, затова участва в различни конкурси. С гордост казва, че поканата за бала към учителката по руски език била във вид на стихотворение, написано от нея и неин съученик.

Тя кандидатства в Пловдивския университет със специалност „Приложна лингвистика (Английски език с испански език)“. Английски, италиански и руски владее перфектно, иска да усвои и „езика на Сервантес“. Категорична е, че след четиригодишното обучение за бакалавърска степен тук, ще продължи магистратура в чужбина. “Реших да остана в Пловдив, защото съм привързана към моя роден град, не се чувствам готова да се отделя от семейство и приятелите“, признава Екатерина. Според пловдивчанката младите хора имат бъдеще в България, важно е да си поставят нови цели и да се стремят да ги постигат.

На по-малките ученици, които искат да вървят по нейните стъпки и да постигат успехи, заръчва да не се отказват, колкото и трудно да е. „Да бъдат уверени в себе си и да следват мечтите си, да не се влияят от мнението на други хора и да се научат на дисциплина. За да се изкачиш по стълбата на успеха, трябва да си последователен, да имаш силна воля и да полагаш много труд. Няма значение какви са обстоятелствата около теб, трябва да имаш цел, към която да се стремиш и да правиш всичко възможно да я постигнеш“, съветва момичето.

Екатерина е прочела в оригинал „Ана Каренина“ на Лев Толстой и „Майстора и Маргарита“ на Михаил Булгаков, както и руски приказки на италиански език.

В свободното си време се занимава с плуване и езда. Ходи в конна база близо до Пловдив, обича много животните, а сред конете се чувства спокойна и релаксира.“ На 11 години за първи път се качих на кон и никога не съм се страхувала. Знам, че след като паднеш, ставаш и продължаваш“, казва Екатерина. /ПловдивПрес

Още новини по темата

Почетен плакет на ЕГ „Иван Вазов“ за четирима отличници, Вихра Ерамян раздаде дипломите на 12. клас

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...