Новини от Пловдив » Култура » Седмицата на занаятите очаква посетители в Етнографския музей
Култура Маршрути Музеи Посоки Празникът

Седмицата на занаятите очаква посетители в Етнографския музей

Навръх Еньовден (24 юни), един много почитан в народната традиция ден, свързан с билките и лечението, в Регионален етнографски музей – Пловдив бе даден старта на XVІ-то издание на Седмицата на традиционните занаяти. Официалното откриване започна с музикално-танцов поздрав от ФТА „Иглика“ към Център за подкрепа за личностно развитие – ОДК, Пловдив.

Приветствени думи към участниците и гостите отправиха доц. д-р Ангел Янков – директор на музея, Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив, майсторът – ножар Кирил Коликов – доайен на занаятчиите в Пловдив, д-р Ирена Тодорова – изп. директор на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа – София, под егидата на ЮНЕСКО и инж. Илия Зюмбилев – областен управител на област Пловдив, който обяви Седмицата за открита.

За празника Еньовден, направата на венци и напяването на китки с Еньовата буля, както и за участниците в XVІ-та Седмица на традиционните занаяти разказа Грозделина Георгиева, която е уредник в РЕМ – Пловдив от 2007 г., завеждащ фонд „Занаяти“.

Тази година акцентът в Седмицата е поставен върху древния и красив занаят плъстене. Всеки ден посетителите ще имат възможност да се запознаят с различни майстори-плъстари, които ще демонстрират своите умения, ще обучават малки и големи, и ще предлагат своите ръчно изработени изделия.

„Благодаря ви, че създадохме заедно традиция и всяка година от Еньовден до Петровден – в слънце и горещина, в дъжд и градушка, ние пак сме тук, от 2007 година до днес. Видно е, че вече няма място в двора за всички желаещи да участват, но както казват „сърце да е широко“, каза домакинът доц. д-р Ангел Янков, който благодари специално на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа – София, под егидата на ЮНЕСКО за подкрепата и партньорството в организирането на Седмицата, както и на редица други инициативи на музея. Той покани присъстващите и на откриването тази вечер в 18 часа на националната изложба „Българските плъсти – послание от древността“, включваща плъстени килими от цялата българска територия с участието на шест музейни институции. Тя има за цел да покаже богатството и разнообразието на традиционните плъстени изделия, както и тяхното значение в българската култура и история.

„За нас е чест да сме партньори и бих искала да отбележа, че без работата на хора като Ангел Янков, Грозделина, целия екип на РЕМ – Пловдив, нашата мисия би била изпразнена от съдържание. Благодаря ви! Специално благодаря на Ангел Янков за това, че в разломните времена на обществена, социална и обществена криза той успява да събира различните културни институции и хора, да ги обединява, да разширява полето на дейност, да прави връзката между стари и млади. Успява да използва културата като притегателен център за диалог и хармония“, каза д-р Ирена Тодорова.

„Когато започва Седмицата на занаятите, винаги си припомням нещо важно – занаятите заради Пловдив няма да умрат. Имаме най-работещата Занаятчийска камара, имаме улица на „Занаятите“, които подкрепяме, имаме един от най-работещите музеи – Етнографския, който в национален мащаб не спира да се разраства. Имаме много поводи, имаме защо да се гордеем! И ще продължаваме заедно да работим за каузата да подкрепяме майсторите, за да предават те на следващите поколения магията на занаятите. Благодаря ви за усилията, енергията и работата, в наше лица имате и ще имате непрестанна подкрепа. На добър час“, каза заместник-кметът Пламен Панов.

Областният управител инж. Илия Зюмбилев откри тържествено седмицата, като подчерта че това е нещо изключително ценно, българско, показващо нашия бит и култура като народ, нашето богатство, което трябва да пазим и да предадем на децата.

До 29 юни, в двора на музея ще има демонстрация на плъстене с наричания от древността „Танц на молеца“ от Ищван Видак – известен унгарски плъстар и изследовател-пътешественик и  плъстене по българска технология на Светлана Кампс, както и демонстрации на майсторите Мариета Недкова, Пенка Ставрева, Спаска Георгакева и Ваня Терзиева.

Седмицата е съпроводена с музикална програма с участието на деца от ансамбъл „Марица“ към СУ „Св. св. Кирил и Методий“, ФА„Тракийска младост“ при СУ „Любен Каравелов“, ФТА „Иглика“ към Център за подкрепа за личностно развитие – ОДК, Пловдив.

Празникът Петровден ще бъде отбелязан с почерпка на гостите с петровско пиле, питка със шарена сол, ябълки и круши и ястието „бял мъж“, каквато е традицията. Денят Петровден ще завърши с т.нар. „ Майсторска вечер“, когато се раздават грамоти за участие и се прави кратък обзор на тазгодишната „Седмица на занаятите“, ще има и майсторска вечеря и забавления, осигурени от организаторите Регионален етнографски музей – Пловдив.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...