Новини от Пловдив » Важно » Георги Тетимов – първенец на Випуск 2024 в Руската, ще учи икономика в Барселона
Важно Градът Образование Общество Пловдив

Георги Тетимов – първенец на Випуск 2024 в Руската, ще учи икономика в Барселона

Георги Тетимов
  • Зрелостникът завърши с диплома 6.00, има шестици на матурите, лауреат е на олимпиадата по испански, изкара максимален брой точки на изпитите в Испания
  • Всеки може да постигне високи успехи, важно да е има воля и амбиция, както и да положи много труд, убеден е пловдивчанинът
  • Чете в оригинал на английски, испански и руски, предпочита книги за история и философия

Галина ГЕОРГИЕВА


С Почетния плакет на ЕГ „Иван Вазов“ преди дни бяха наградени Екатерина Попова, Кристела Кюлевчиева, Георги Тетимов и Владимир Китанов. Четиримата зрелостници завършват с отличен 6.00 средното си образование, имат шестици на матурите и са лауреати от национални олимпиади. ПловдивПрес ще разкаже за дванадесетокласниците, с които Руската гимназия в Пловдив се гордее.

Вихра Ерамян връчи почетния плакет на ЕГ „Иван Вазов“ на четирима зрелостници, снимки: ПловдивПрес

Георги Тетимов е упорит, поставя си високи цели и знае как да ги постигне. Първенецът на Випуск 2024 в ЕГ „Иван Вазов“ успява да изкара отлични оценки не само в България, но и в Испания, където е кандидатствал и ще продължи образованието си.

До 7. клас учи в ОУ „Алеко Константинов“. На националното външно оценяване получава много високи резултати – 95 точки по български език и литература и 99 точки по математика. Кандидатства в Руската гимназия и е приет на първо желание в паралелка с испански език.

В 11 клас става лауреат на националния кръг на олимпиадата по испански език и е в топ 5 на най-добрите от цялата страната. В 12 клас също постига отлични резултати на олимпиадата. Притежава международен сертификат по испански език DELE на ниво B2 и сертификат за владеене на английски език Cambridge ниво C2. Чете в оригинал на английски, испански и руски,  предпочита книги за история и философия.

Георги донакъде върви по стъпките на брат си, който също завършва с пълно отличие ЕГ „Иван Вазов“, паралелка с испански. След това учи икономика в Англия и вече работи за най-големия доставчик на финансова информация. Двамата са синове на Тома Тетимов – собственик на верига ресторанти „Сентрал парк“.

В Испания Георги е ходил на екскурзия няколко пъти с родителите си Владислава и Тома Тетимови. Бил е в Андалусия, в Баската автономна област и Мадрид. „Преди две години и половина посетихме испанската столица, тъй като брат ми изкара една година там по обмен. Това беше най-впечатляващото ми пътуване, защото вече знаех езика и спокойно можех да го упражнявам. С приятелката ми преди месец бяхме във Валенсия. Впечатлен съм от Испания, историята и културата на страната, а местните хора са много общителни, готови са да помогнат на всеки чужденец. Топъл народ като нас, българите“, споделя зрелостникът.

Почетния плакет на ЕГ „Иван Вазов“ за Екатерина Попова, Кристела Кюлевчиева, Георги Тетимов и Владимир Китанов

Въпреки че с лекота усвоява чуждите езици, любим предмет за него е математиката. Безкрайно е признателен на преподавателката си Валентина Сарийчева, благодарение на която заобичал предмета. Учителката му помага да се подготви и за два тежки изпита в Испания, където кандидатства. Вече е приет в Universitat Pompeu Fabra в Барселона, специалност „Икономика на международния бизнес“.

„В 12. клас се занимавах много сериозно с математиката, защото в Испания предметът се учи на доста по-високо ниво. Държах два изпита по математика и един по икономика на испански език. Икономиката не съм изучавал в училище и буквално започнах от нулата. Постигнах максимален брой точки на всички изпити, за което съм много горд. До края на март месец си мислех, че резултатите от българските матури няма да имат значение за моето кандидатстване в Барселона. На 22 март Испания промени критериите и оценките от ДЗИ-тата вече станаха важни. Реално за месец и половина успях да се подготвя сериозно за матурите и по БЕЛ имам 98 точки от максималните 100, а по испански език – 93.5 точки. Щастлив съм, че получих отлични оценки на ДЗИ-тата и на изпитите в Испания. Много труд съм положил, но всеки може да постигне високи успехи, важно да е има воля и амбиция“, убеден е зрелостникът от ЕГ „Иван Вазов“.

Благодарен е и на преподавателите си по испански през тези 5 години в Руската гимназия. В 11. клас успява да усвои тънкостите на „езика на Сервантес“, за което много му помага учител от Испания, дошъл по програма в училището. „За жалост, в 8. клас не успяхме да отидем на екскурзия в страната, каквато е традицията. Точно тогава ни удари първата ковид вълна. В това отношение нашият випуск е ощетен“, казва пловдивчанинът.

Георги Тетимов на абитуриентския бал

В свободното си време спортува. От 5 години играе в хандбален клуб „Академик“, а в училищния клуб е бил капитан на отбора. „За мен спортът е много важен не само за здравето, но учи на отговорност, дисциплина и уважение към другите. Явявал съм се на различни състезания, стигнахме до зонални финали, един мач ни делеше от това да отидем на Републиканско първенство“, разказва Георги.

Преди почти две години заедно с приятели от Руската и Английската гимназия създават неправителствена организация „Съединението прави силата“, която се занимава с доброволчество и благотворителност.

Младежът, който е на 19 години, вече три пъти е гласувал – на два парламентарни вота и на местните избори през миналата година. Според него е важно младите хора да бъдат активни и да се интересуват за бъдещето на родината си. /ПловдивПрес

Още новини по темата

Екатерина Попова от Руската гимназия – лауреат на олимпиадата по италиански и първенец на конкурси

Почетен плакет на ЕГ „Иван Вазов“ за четирима отличници, Вихра Ерамян раздаде дипломите на 12. клас

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...