Новини от Пловдив » България » Костадинов при президента: Няма да подкрепим правителство на малцинството на ГЕРБ и ДПС
България Важно Политика

Костадинов при президента: Няма да подкрепим правителство на малцинството на ГЕРБ и ДПС

„Ниската избирателна активност поставя на изпитание легитимността на всички институции, как виждате вие преодоляването на гражданската апатия и на бойкота спрямо политическата класа, как преценявате перспективите пред новото Народно събрание. Имате ли формула за излизане от нелеката ситуация“, запита президентът Румен Радев представителите на „Възраждане“ на консултациите за сформиране на правителство, които продължават и днес.

Лидерът на партията Костадин Костадинов отговори така: „ГЕРБ-СДС и ДПС са сиамски близнаци. ДПС стават все по-силни, а ГЕРБ са като младши съдружници. Ние ясно заявихме формулата – причината за апатията и за позорно ниската избирателна активност са двете партии, които се явяват проблем за нормалното съществуване на политическата система. Умората от факта, че не може да се преодолее влиянието на тецз две партии също демотивира хората. Нужна е държава, която да не се управлява от Пеевски и Борисов. Ясно заявихме желанието си за третия мандат, за да съставим широк кабинет, но без ГЕРБ и ДПС.“, каза Костадинов. И попита Румен Радев за ситуацията в Българската православна църква. „Свикайте Консултатитевн съвет, смятате ли, че БПЦ е важна институция, за да се свика съвет, защото църквата ще бъде поставена под влияние и контрол, има заплаха, но не чухме вашия отговор“, отправи въпрос към президента Костадинов.

„С огромно уважение се отнасям към всеки готов да се нагърби с мандат за управление и прояви отговорност. Вашата амбиция за третия мандат – затова питах вчера ПП-ДБ, но те отказват. Възможната коалиция антигерб-дпс намалява. Вие бихте ли съставили мнозинство с мандат, който ще се крепи на малка политическа сила, която според вас е под чужд контрол?“, на свой ред зададе въпрос президентът.

„Ние уважаваме избирателите и на тези хора, но из страната се налага модерно политическо робство. Ние правим с това предложение за третия мандат един стрес тест на системата, но даваме шанс да се преодолеят различията – ако можем да преглътнем егото си и да седнем да преговаряме, другата страна също може да го направи, за да живеем в страна без корупция и без политическо робство. Не бихме подкрепили правителство на малцинството на ГЕРБ или ДПС. Те са огромни камъни, смазващи българската политическа система. И ако сега не направим общо правителство, да не се сърдим, че на следващи избори хората ще реагират негативно“, отговори Костадинов.

„По отношение на БПЦ ценя високо загрижеността ви, аз следя отблизо процесите там, в писмото си Вие твърдите, че има външна намеса в БПЦ, аз съм направил запитване където трябва и съм получил отговор, че няма такава намеса или заплаха от такъв мащаб. Да оставим БПЦ, тя е независима и да предпазим православието от политическата демагогия. Но ако има такава външна заплаха, можем да направим това, което вие искате, но в момента такава заплаха няма“, допълни Румен Радев.

 

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...