Новини от Пловдив » Важно » Наръчник за оцеляване на стопани на кучета във (враждебна) среда
Важно Градът Здраве Истории Компании Мнения Пловдив Пловдив Важно

Наръчник за оцеляване на стопани на кучета във (враждебна) среда

Славена ШЕКЕРЛЕТОВА

Представете си, че имате куче, което е над 20 килограма, добро, възпитано и умно. Обаче, кучето има нужда понякога да потича. Освен това, то винаги има нужда да се разхожда по два пъти на ден и за голяма почуда на значителен процент от околните, ходи по тротоара, както правят хората, а понякога иска да се срещне с друго куче, за да го подуши. И ще по-лошо – често се случва така, че се налага да се разминавате с различни човеци и да минавате в непосредствена близост до тях. През цялото това време Вашето куче е спокойно, любопитно, движи се нормално и от време на време се спира да подуши нещо на земята. Има и други варианти – да сте решили за 5 минути да пуснете възпитаното, умно и добро куче да потича и да разгледа наоколо, без да го държите на повод. Примерно, нямате възможност да го заведете в гората за тази цел известно време и то вече кипи от желание да почувства малко свобода около врата си.

Ето няколко „забавни ситуации“, които всъщност са нелепи и могат да бъдат много стресиращи и дори опасни за Вашето куче:

 • Както си ходите на повод с Вашето възпитано, умно и добро куче, насреща Ви идва майка с тригодишно детенце, фиксирате първоначалния любопитен поглед на детето, което се радва на косматкото срещу него. В този момент майката започва почти да крещи: „О, не, навсякъде са тези зверове, ела тука“. Вдига детето и аха-аха да слезе на пътното платно до колите, само и само да не мине покрай Вас. От нейните крясъци, обаче, кучето Ви вече е уплашено, чуди се какво става, поглежда Ви, а може и да започне да се дърпа от повода, за да се опита да избяга от тази ситуация. При което майката категорично решава, че това е подивял звяр и Ви гледа свирепо, сякаш сте масов убиец на малки деца.
 • Случва се така, че отивате в някакъв голям парк или излизате пред блока, където има зелени площи и няколко детски площадки. Времето е след залез и все пак решавате за пет минути да пуснете кучето да потича по тревата. За Ваш ужас то се доближава до оградата на детската площадка, където има две майки с две малки деца. Едното дете започва да пищи и майка му го придърпва към себе си и му казва: „Няма защо да се притесняваш, това е добро кученце, виж как си души по земята“, а другата майка взима детето и започва да вика: „Как не ви е срам, не ви ли е неудобно, забранено е да си разхождате кучето без повод, забранено е да доближавате детска площадка, искате ли да подам сигнал ей сега. Некадърници, ще ни плашите децата, намерете си други места да си разхождате помиярите. Защо не е с намордник това куче, престъпници сте вие“. В този момент кучето, както си е душило щастливо и спокойно, изпада в ужас от крещящата жена и ако е по-плашливо, може да избяга и да се наложи доста сериозно да го търсите. Или пък започва да лае на свой ред към нея, защото се е стреснало силно от тази вербална агресия.
 • Движите се спокойно и щастливо с Вашия любимец из голям парк, отнякъде идва детенце, което много иска да погали кучето, в далечината чувате виковете на родителите, които вече тичат разярени и едновременно с това ужасени към вас, кучето и детето. То изпада в ужас, а кучето Ви отново е в огромен стрес, защото срещу него тича бесен човек и не знае какво се случва и дали няма да нападнат и Вас, и него.
 • Разхождате се в планината и най-сетне сте решили да пуснете Вашето възпитано, умно и добро куче да потича на воля, без потенциална опасност от истерични човешки екземпляри. И отново срещу вас се задава семейство или възрастна двойка, които ходят с пръчки в ръцете. Вашето куче въобще не ги забелязва и си тича, души си наволя и се радва на всичко наоколо. Но те, видели го, още отдалече вдигат пръчките, насочват ги към него или започват да ги размахват във въздуха и да викат „Чиба“, „Къш“ или каквото се сетите. Минават покрай Вас и Ви казват задължително нещо агресивно и Ви плашат отново с полиция. Междувременно кучето вече е стресирано и както през ум не му е минало да види хората, вече ги е забелязало, защото те са успели максимално добре да му привлекат вниманието, въпреки голямото му нежелание за това. То е било заето единствено да е щастливо навън и да се наслаждава на времето с вас сред природата по неговия си кучешки начин. Но не за дълго. Добре е да носите наградки, да викнете кучето до Вас, да не обръщате внимание на истериите и да го успокоите с весел тон: „Хайде на разходка“. А като дойде до Вас, след като сте го извикали, да го наградите с лакомства.
 • Минавате по тясна горска пътека, но жена Ви вижда отдалече, скрива се в храстите и започва да крещи. Кучето Ви е много любопитно и иска веднага да отиде да види какво става. Започва да тича в галоп към крещящия храст. Ако не е обучено изключително добре и не реагира на командата „Стой!“, защото това е извънредна ситуация за него, се налага да забързате ход и да го настигнете. В този момент виждате как жената държи лютив спрей в ръцете си и го насочва към кучето. Започвате да викате: „Не, не, спрете, кучето просто иска да види защо крещите, добро е, нищо няма да Ви направи“. Този път кучето изкарва огромен късмет и жената прибира ръката със спрея.
 • Отивате в градския парк, в който всички знаят, че има полянка, където хората пускат кучетата си да тичат. От известно време на полянката идва млада дама с шоколадов пудел. Една вечер към пудела се затичва лабрадор, защото те са известни хлапаци, любопитни и емоционални, и незнайно защо, дамата с пудела вади спрей и пръска в очите на ужасения лабрадор.
 • Докато се разхождате с Вашия възпитан, умен и добър домашен любимец, срещате стопанин, най-често стопанка на йорки или померан. Вашето куче проявява интерес и иска да се запознае с него. Стопанката започва да крещи: „Не, не, веднага махнете това куче“ и в дива истерия вдига на ръце своето кутре, което обикновено е гледано като плюшена играчка, но не и като куче. Затова йоркито ръмжи, лае и не спира да се тресе при среща с друг представител на вида, който тежи над 5 килограма.

Това не са измислени случки. Това са случки от реалността.

Какво можете да направите? Подавате сигнал в полицията за вербална агресия, неадекватно поведение, заплахи с пръчки, пръскане със спрейове в очите и замахване с ръце и истерични пристъпи срещу Вас и Вашия домашен любимец.

Извън шегата – какво можете да направите. Почти нищо. Във време, в което липсва емпатия и съобразителност от човек към човека, едва ли можете да очаквате такава към Вас като стопанин на куче, а още по-малко към домашния Ви любимец. Единственият вариант е да се имунизирате срещу подобни изстъпления и да се опитвате да не си разваляте разходката. А за да не се разваля и разходката на Вашето куче и да не се стресира то от неадекватни хора, е добре да проявявате наблюдателност и да избягвате разминавания с такива човешки екземпляри.

За съжаление, някои хора нямат нужда да си го представят, защото това им се случва абсолютно всеки ден. И благодарение на останалите хора, които никога през целия си живот не са си направили усилието да отделят 15 минути и да прочетат някои основни положения за характера и особеностите на кучетата като вид, ежедневните им разходки са ужасно трудни, а понякога изключително опасни и дори застрашаващи живота на домашния им любимец. Интересно е колко време прекарва почти всеки човек днес, скролвайки в инстаграм, фейсбук, тик-ток и какви ли не социални мрежи, но няма желание и време да се ограмоти и да има обща култура по отношение на кучетата, които са част от нашето общество, защото са навсякъде. За съжаление това важи и за стопани на домашни любимци, особено на дребните породи като йоркита, мини пудели, померани и т.н.

В този текст не засягаме темата за безобразните стопани на домашни любимци, които отглеждат по абсурден и противозаконен начин своите животинки. Защото всяко куче заслужава читав стопанин, но не всеки човек заслужава да има куче.

Оставете кучетата ни на мира и не им обръщайте внимание, както и те въобще не се интересуват от Вас, докато не започнете да крещите, да замахвате с ръце и да изпадате в истерични пристъпи.

Благодарим Ви!

Авторът е горд стопанин на две кучета, по-възпитани, умни, сензитивни и добри от доста екземпляри на Хомо сапиенс.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

 • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
 • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
 • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
 • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
 • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...