Новини от Пловдив » Градът » Проф. Димитър Шишков: Заради пари от Здравната каса мотаят онкоболни пациенти
Градът Здраве Общество Пловдив

Проф. Димитър Шишков: Заради пари от Здравната каса мотаят онкоболни пациенти

Проф. д-р Димитър Шишков
  • Преди седмица имах трима пациенти, оперирани по осакатяващ начин във водещи болници, вместо да бъдат изпратени в Клиниката по урология на УМБАЛ „Пловдив“
  • Цял свят се отърва от клиничните пътеки, а ние не, коментира известният уролог

Галина ГЕОРГИЕВА


Началникът на Клиниката по урология в УМБАЛ „Пловдив“ проф. д-р Димитър Шишков алармира за  ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация. Известният уролог коментира, че болните са лишени от шанса да бъдат лекувани по най-добрия начин, да водят нормален начин на живот и до края на дните си са принудени да понасят дискомфорт.

В Клиниката по урология са оперирали над 700 пациенти от рак на пикочния мехур. Тя е единствената в България, в която се извършват операции за смяна на пикочния мехур, а болните преживяват над 20 години.

„Клиничните пътеки, делегираният бюджет и свръх разкриването на болници, води до един голям проблем – усвояване на пари и бюджетиране на отделни звена. Това, за което се притеснявам, е, че идват пациенти, които повече от две години, се лекуват в различни медицински звена. През това време се усвоят клиничните пътеки и се издърпват парите от Здравната каса. Такъв пациент е много трудно да бъде лекуван радикално. Нямам обяснение защо мои колеги правят това, освен може би заради финансовата страна. Преди седмица имах трима пациенти, оперирани по осакатяващ начин във водещи болници, вместо да бъдат изпратени тук, в Клиниката по урология. Поради рак на пикочния мехур, целият мехур е бил премахнат, двата пикочопровода са изведени на корема и човекът вече е осакатен. Просто пациентът не се насочва бързо към специализираните онкологични звена и в местата, където може да бъде извършена радикална операция, която може да спаси живота на човека. Всички в гилдията се познаваме. Аз не съм пенкилер доктор, ако нещо не разбирам или не мога да се справя с него, изпращам болния при колега, който е наясно. Според мен това е задължителен принцип,  когато става дума за здравето и живота на един човек“, коментира на специална пресконференция проф. Димитър Шишков.

По думите му през последните години се наблюдава ръст на онкозаболяванията, а в Клиниката по урология едва 10-15% от пациентите не са окноболни. Проф. Шишков коментира и въпроса с клиничните пътеки и разкриването на нови болници в страната.

„Цял свят се отърва от клиничните пътеки, а ние не. Причината е, че само оттук може да се контролира потокът на пари. Защо продължава разкриването на нови болници, междудругото така и не знам откъде намират хора за персонал. За да се усвояват парите, които са целеви и като делегиран бюджет, поне 1-2 години съответният пациент се „оперира“ по т.нар. модерни технологии или по минимално инвазивни технологии. Това е абсолютно недопустимо. Явно не ги интересува здравето на пациента, а усвояването на пари. Не ме е срам на конгресите да критикувам някои от т. наречените модерни технологии. Роботизирана хирургия – супер. Всяка методика в медицината има показания, ако ги нарушават в името на финанси или незнание, най-вече се съсипва здравето на пациента. Защо бившият министър Петър Москов, когато направи Здравната карта и определи колко да бъдат сключените договори със Здравната каса, това отпадна в съда“, попита известният уролог.

Проф. д-р Димитър Шишков

Той засегна и въпроса с търсенето на медицинска помощ в чужбина. „България има прекрасни здравни специалисти, които са с класи над турските. Не може да ходиш в Турция, за да ти разбият един камък и да дадеш сума пари. А тук, ако дадеш 100 лева повече, ще вдигнеш скандал. Много пациенти се връщат от Турция с усложнения. Значи ти ще дадеш 7000 лева в Турция, но няма да ги дадеш в България, където са по-добри специалистите?! Промяната на манталитета и морала в лекарското съсловие идва от една основна причина – не е остойностен лекарският труд“, каза още той.

На въпрос на ПловдивПрес какво е решението на поставените въпроси, проф. Шишков заяви: „Не трябва да има една здравна каса, а няколко. В Германия здравните каси са 215, например, и се конкурират. Ако ще се разделя държавното от частното здравеопазване, трябва да се промени Конституцията. Когато даваш целеви пари на някои частни болници в държавата и лишаваш държавните болници, обричаш държавните болници на крах. Ако има земетресение или война, нито една частна болница няма да отвори вратите както държавната“.

Той засегна и друг проблем – пациентите търсят хотелските удобства в болницата, а не специалистите и обслужването. Според него частните болници не желаят да има други здравни каси. „В Пловдив Урологичната клиника в УМБАЛ „Пловдив“ е с най-голяма доходност по клинични пътеки – печелим по 400 000 лева на месец. Не коментирам, че заплатите в частните заведения са три-четири пъти по-големи от нашите, но това е политика на мениджъра.  Трудно се контролира частното здравеопазване, а най-лесно държавното. Трябва да има равнопоставеност“, убеден е известният уролог.

Проф. Шишков разкри още, че всеки месец Здравната каса прави проверка в Клиниката по урология. „Нямаме нито един фалшив пациент, нито една фалшива операция.  Затова, когато отида на нашите конгреси, с гордо вдигната глава мога да застана като републикански консултант и специалист и да посоча на всички грешките“, обясни проф. Шишков.  Той прогнозира, че скоро в България няма да има необходимите специалисти, защото много лекари са в чужбина.

По думите му  няма Национален регистър на онкоболните и не може да се прави справка за състоянието и лечението на пациентите./ПловдивПрес

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...