Новини от Пловдив » България » Ето ги тримата украинци, издирвани за атентата срещу Алексей Петров
България Важно Крими Посоки Съд и Прокуратура

Ето ги тримата украинци, издирвани за атентата срещу Алексей Петров

Алексей Петров
Алексей Петров

Тримата украинци, за които във вторник прокуратурата поиска от съда да издаде европейски заповеди за арест, са издирвани от Интерпол. Това са Артьом Темпински, Максим Чорний и Йевен Балков.
Софийската градска прокуратура поиска арест за тримата мъже във връзка с атентата с гранатомети срещу бизнесмена Алексей Петров през 2015 г.

Самият Алексей Петров бе застрелян 9 години по-късно – през август м.г. в полите на Витоша, като и до момента няма каквато и да е официална информация да има напредък в разследването на убийството му.
Преди да бъде убит бизнесменът, срещу него имаше два неуспешни атентата – през 2002 г. пред басейна „Спартак“ и през 2015 г. в близост до дома му, припомня „24 часа“.
Въпросното покушение срещу Алексей Петров беше извършено с гранатомети на 29 октомври 2015 г. в София като според обвинение само бронирания му мерцедес е предотвратил тежки последици. След инцидента Петров
предложи награда от 100 000 долара за информация, която да доведе до разкриването на поръчителите на неуспешния атентат. Тогава той каза още, че е започнал собствено разследване, в което ще се включат и
чуждестранни експерти. Коментира, че медиите са определили атентата срещу него като терористичен, и по този повод заяви: „с терористите – като с терористи“.
През цялото време прокуратурата твърдеше, че в атентата с гранатометите са участвали като преки извършители именно Артьом Темпински, Максим Чорний и Йевен Балков. От тях обаче и до момента няма и следа. Не става ясно защо точно сега прокуратурата иска европейски заповеди за техния арест и поради каква причина това не е било сторено и до момента. Няма информация и дали те по някакъв начин са навързани и с последващият разстрел на Петров през август м.г.

Делото за издаване на европейските заповеди за арест (ЕЗА) за тримата украинци предстои да се гледа тези дни. В деня на атентата – 29 октомври 2015 г., малко преди 8,30 ч. Алексей Петров излиза от дома си на ул. „Арарат“ в столичния кв. „Кръстова вада“. В подземния гараж го чака шофьорът му Стефан Борисов. По навик бизнесменът сяда на задната дясна седалка в бронирания си „Мерцедес S 500 Гард“. Шофьорът потегля и свива по ул. „Проф. Милчо Лаков“. Когато стига до кръстовището, един след друг през 2 секунди се чуват два силни гърмежа. Колата е навлязла в завой, когато Алексей и шофьорът му усещат два силни удара в предницата на колата. Панорамното стъкло се пука, пръсва се стъклото на предната дясна врата. Отломка от сграда удря задния ляв калник на мерцедеса. Защитните системи на колата се включват и тя е обгърната от димна завеса. Шофьорът на Алексей Петров прави обратен завой и се връща към гаража. Впоследствие се оказва, че по Петров е стреляно с гранатомет и бизнесменът оцелява по чудо. За организатор на атентата бе обвинен украинецът Роман Логвиненко, който получи 10 години затвор, но бе освободен условно-предсрочно миналата година.

Логвиненко бе признат за виновен, че от пролетта на 2014 г. до 29.10.2015 г. в съучастие като подбудител и помагач с тримата украинци умишлено ги е склонил чрез даване на наставления да се организира убийството на Алексей Петров.

Обещавал е 200 000 евро на наетите от него сънародници. Набавил е парични средства и два броя гранатомети, набавил е и леките автомобили за бягството.

Физическите извършители не бяха открити, но се смята, че са именно Артьом Темпински, Максим Чорний и Иевен Балков. Интерпол започна да ги издирва след атентата, а сега и прокуратурата ще ги дири с европейска заповед за арест.

Алексей Петров бе убит 9 години по-късно – през август м.г. в полите на Витоша, като и до момента няма каквато и да е официална информация, дали има напредък в разследването на разстрела му.

Покушение след покушение

През 1999 г. бившата барета е прострелян в крака след скандал с Кирил Киров-Японеца. Версията тогава е, че пистолетът е гръмнал случайно. На 14 август 2002 г. малко преди 23 ч. тогава от комплекса „Спартак“ в София излизат групички хора. Двама мъже и жена се отправят надясно към паркинга. В този момент от отсрещната горичка изтрещяват изстрели. Единият мъж се свлича на земята и стене, жената е ударена леко в крака. Раненият е бившият командос Алексей Петров, жената – Ива Павлова, собственик на туристическа фирма, която има офис в комплекса. Придружаващият ги Румен Пешев също е ранен в лакътя, но докато трае стрелбата, се хвърля върху Петров, за да го предпази. В това време други двама от излезлите от комплекса мъже започват да гърмят към горичката, откъдето идват куршумите, но не уцелват никого.

Алексей Петров е качен в кола и откаран в „Пирогов“. Един от куршумите е счупил 2 от ребрата му, другите са засегнали ръката и крака му, има повърхностна рана на кръста. Травмите не са смъртоносни и Петров оживява. До август 2023 година./ПП

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...