Новини от Пловдив » Важно » Продължава почистването на река Марица СНИМКИ
Важно Градът Общество Пловдив Случка на деня

Продължава почистването на река Марица СНИМКИ

Продължава почистването на коритото на река Марица, съобщи заместник-кметът по екология и здравеопазване Иван Стоянов, след като днес направи за пореден път оглед на мястото.

Почистени и приети от Междуведомствената комисия са първите два участъка от реката, които обхващат територията от железопътния мост до моста на бул. „Руски“, продължава работата по третия – от моста на бул. „Руски“ до Пешеходния мост.

„Вече е почистена зоната между моста на бул. „Руски“ и Пешеходния мост на южния бряг. Сега започва премахването на растителността на северния бряг с багер-мулчер. Машината раздробява на място храстите и саморасляците и това спестява време“, обясни заместник-кметът по екология и здравеопазване.

По думите му в момента се изгражда насип, по който служителите и техниката на фирмата-изпълнител „БКС Озеленяване“ ще преминат, за да достигнат до първия остров в реката, където също предстои да се отстрани избуялата храстова и дървесна растителност.

Иван Стоянов припомни, че почистването се извършва с методи, които са изцяло природосъобразни и щадящи околната среда, флората и фауната на река Марица, като за да се гарантира гнезденето на птиците, еколози правят маркировка на дърветата.

„Почистването ще запази биологичното разнообразие, като същевременно ще осигури проводимостта на реката с цел да бъде овладян рискът от наводнения. Следващата стъпка е превръщането й в привлекателно място за отдих на пловдивчани и гостите на града“, подчерта заместник-кметът Иван Стоянов.

Зоната, която се почиства е в обхвата от железопътния мост до съоръжението за завиряване на реката и е с обща дължина от 4333 метра. Това е първото основно почистване на реката от 2011 г. насам.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...