Университетът по хранителни технологии в Пловдив и през тази година бе домакин на конкурса „Най-умело съчетание на вино и храна“, който се организира в рамките на дефиле „Вино и гурме 2025“ от Съвета по туризъм в града и висшето училище.
Десет участници представиха кулинарни вкусотии пред журито с ръководител проф. Христо Спасов, дългогодишен преподавател в катедра „Технология на виното и пивото“ в УХТ и членове – елитният шеф готвач Николай Боруков от ресторант „Salt & Pepper“, Георги Колев, съсобственик на винен бар Trilogie Maison du bon-vivant“ в кв. „Капана“ в Пловдив и вносител на вино и Екатерина Терзиева-Атанасова, журналист и организатор на винени и кулинарни турове. Те имаха нелеката задача да изберат най-апетитните и атрактивни ястия.
Първото място спечели Телешко карпачо върху свежа рукола, гарнирано с кедрови ядки и каперси, и брускети от ръчен хляб с квас в съчетание с Каберне Совиньон реколта 2020 г. на изба „Козя грамада“ – с. Мътеница. Телешкото месо е от собствени стада на „Селски мезета Бояджиев „, отглеждани на свободна паша в района на с. Беловица. Второ се класира регионално сирене, кашкавал и сакарски катък, произведени по традиционна рецепта от „Сакар Екстра Милк“, в съчетание с Каберне Фран резерва, реколта 2021 г., на Вила „Басареа“ от Южен Сакар. След него се нареди Шоколадов брауни чийзкейк с български трюфел, синя слива, земна ябълка и вариация на ганаш върху вино от Мавруд на „Чародейци“, в комбинация с млад Мавруд 2024 г. от лимитирана серия на винарна „Димитрови“ – Асеновград. Надпреварата беше много оспорвана, а участниците демонстрираха сериозно кулинарно ниво.
Наградите предстои да бъдат обявени тази вечер и от утре плакетите ще бъдат по локациите, съобщиха организаторите.